hits

april 2015

Russens rykte - fortjent?

Russen er ute i gatene. Det er den tiden av året igjen. De høres og sees, og nyhetsoppslagene om deres dårlige oppførsel tar spalteplass i avisene, som hver vår. Det snakkes også mye om deres vanvittige pengebruk - russebusser til flere millioner og lydanlegg til hundretusener. 

Men jeg vil skryte av russen! Jeg vil gi russen en rungende applaus for at de i år har vært med å samle inn et rekordbeløp til Krafttak mot kreft, som er vår årlige bøsseaksjon. 30 000 bøssebærere hadde vi på plass rundt i landet i uke 10 og 11, og nærmere 28 000 av disse var russ. Utrolige 34 millioner kroner ble samlet inn under årets aksjon, penger som skal gå til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling. 

Russens bidrag og engasjement er bra på flere måter. Kreftforeningen er helt avhengig av at noen vil gå med bøsse for oss. Samtidig får vi vist frem hvor bra ungdommen er og hvilket samfunnsengasjement de har. De av russen som har samlet inn penger får en miniatyrbøsse i lua ? en russeknute som skiller seg fra de fleste andre knuter og som de virkelig kan være stolte av. Hvor mange slike viktige og samfunnsnyttige russeknuter var det i min russetid? Jeg kan ikke komme på en eneste. 

Jeg har møtt flere russ, senest i forrige uke, som åpent og ærlig forteller meg om sine egne opplevelser med kreft, at det å sette av flere timer til bøssebæring for kreftsaken er noe som har betydd mye for dem. De fleste 18-19 åringer har, heldigvis, ikke egenerfaring med kreftsykdom. Mange er likevel berørte, enten ved at de har en mor, far, besteforelder eller favorittlærer som er rammet eller død av kreft. For disse ungdommene blir timene med Kreftforeningens bøsse mer enn en god gjerning.

160 millioner kroner gjennom ti år! Det er vanvittig mye penger, og det er takket være russen, ene og alene.  

Jeg ønsker hver eneste ungdom i rød eller blå kjeledress en skikkelig fin russefeiring :)

 

Se nyhetssending om russens innsats og hva pengene går til